Ako chutí pivo so zmrzlinou?

  • Post category:Ochutnávky

V prvom momente možno so znechutením odvraciate zrak od nadpisu. Pivo so zmrzlinou, čo je to za blbý nápad?! Spočiatku to tak pripadalo aj mne, keď som sa takú nehoráznosť dočítal na internete. Každopádne, po vyprážanej zmrzline ma už nič neprekvapí, a preto som sa rozhodol spraviť tento experiment a posúdiť ho až po vyskúšaní na vlastnej koži.

Výber vhodného piva a zmrzliny

Nehľadal som si nejaké podrobnosti, ale išiel som skôr intuitívne. Verím, že kombinácia vhodného piva a zmrzliny je dosť dôležitá. Môžeme to pripodobniť tomu, ako sa snažíme skombinovať vhodné chute ingrediencií pri varení piva.

Z piva som si vybral ako základ porter. Väčšinou na obrázkoch boli tmavé pivá a zdalo sa mi, že niečo sladké sa bude asi hodiť viac k zmrzline než niečo výrazne horké. Neskôr som si aj pozrel nejaké články a videl som, že používajú stouty, napr. Guinness. Kávovosť môže byť tiež fajn, ale porter mi prišiel ako bezpečnejšia voľba vďaka umiernenosti.

Príchutí zmrzlín je strašne veľa, ale moje úvahy sa ťahali skôr smerom k čokoládovej, tiramisu alebo vanilka, aby to zapadlo do smeru kávovosti a čokoládovosti. Napokon som pre začiatok chcel niečo neutrálne a zvolil som vanilkovú zmrzlinu.

Ako vzniká pivo so zmrzlinou

Prvé rozpaky u mňa nastali v momente, kedy som nevedel, či dať ako prvé pivo alebo zmrzlinu. Lyžicou som nabral zmrzlinu, aby zaplnila zhruba pol pohára a potom opatrne nalial môj baltský porter. Rozhodol som sa najprv obetovať svoje pivo a nie to kúpené, pre istotu.

Bolo dobre, že som dal najprv zmrzlinu, lebo zjavne medzi ňou a pivom vzniká nejaká reakcia. Napriek nižšiemu sýteniu to spolu dosť penilo a samé o sebe by moje pivo takú penu nemalo. Takže z pôvodne zamýšľaného pomeru zmrzlina a pivo 1:1 to bol napokon pomer 2:1:1 medzi zmrzlinou, pivom a penou :D.

Ochutnávka a verdikt

Mrzí ma, že neviem lepšie fotiť, ale mám pocit, že pivo so zmrzlinou aj tak nie je veľmi fotogenické. Divne sa otláča tá zmrzlina o steny pohára.

Zmrzlina v pohári s pivom automaticky neznamená vrchol krásy

Vôňa nebola až tak zaujímavá, bola prevažne vanilková vďaka zmrzline. Zaskočil ma však prvý chuťový dojem. Pivo normálnej až nízkej horkosti bolo zrazu veľmi horké. Sladkosť zmrzliny zvýraznila horkosť piva a bolo to trochu nepríjemné.

Ďalej som skúšal pokračovať lyžičkou a nabrať si aj pivo, aj pevné časti a nájsť tak ideálnu kombináciu. Mám však pocit, že sa to veľmi nezlučovalo a skôr sa tie chuťové vnemy len vystriedali – horký a sladký, sladký a horký.

Rozhodol som sa nechať pohár oteplieť a zmrzlinu aspoň spolovice nechať roztopiť. Tu už bola chuť lepšie zjednotená a ďalším experimentátorom odporúčam spraviť to podobne. Záver bol celkom znesiteľný, ale ponaučenia sú teda dva:

  • zvoľte čo najmenej horké pivo
  • nechajte aspoň polovicu zmrzliny roztopiť sa

Výmena baltského portra za obyčajný porter

V chladničke som mal ešte pripravený aj porter Tenzing od Axiom Brewery. Nechcel som prísť o možnosť vyskúšať ho samostatne, a tak som si najprv nalial tento porter bez zmrzliny.

Axiom Brewery Tenzing porter

Druhý pokus prebiehal v iný deň a mám pocit, že Tenzing bol menej horký než môj baltský porter. To je dobre, lebo možno neskôr nebude horkosť taká výrazná.

Do druhej polovice piva som už dal aj zmrzlinu. Opäť sa zvýraznila horkosť, ale počkal som na jej roztopenie a bolo to oveľa lepšie. Stále si však neviem predstaviť, že by som mal na túto kombináciu chuť. Možno rovno začnite s nejakým sweet stoutom alebo výrazne sladkým porterom, lebo zmrzlina výrazne podčiarkne horkosť.

Tu je zatiaľ bez zmrzliny

Zaujímalo by ma, či ste niečo podobné skúšali aj vy, s akým pivom a ako to celé hodnotíte. Prosím, podeľte sa v komentároch tu alebo na Facebook stránke.

Pridaj komentár